top of page
חיפוש

"עֹשֵׂה כִימָה וּכְסִיל" - חלק א'

בימים אלה בהם אנו נמצאים עם הגב אחורה לשמי הקיץ ועם הפנים קדימה אל עבר שמי החורף, ישנן שתי קבוצות מעניינות במיוחד בשמי הלילה שלא כדאי לכם לפספס – "אוריון" וצביר הכוכבים הפתוח "הפליאדות".

 

ישנו המון מידע ועולמות מרתקים ומופלאים הקשורים בשתי הקונסטלציות הללו, אך בגלל אריכותם הרבה מצד אחד והעניין הרב שיש בהם מצד שני, חילקנו את המאמר לשני מאמרים קצרים, על מנת שתוכלו להיפגש איתם וללמוד אותם בצורה ברורה, רעננה ולא מכבידה.

אז פנו לכם חמש דקות, קחו אויר, שימו לידכם מים או מיץ קר - ובואו נצא לדרך!

 

חלק א': אוריון הצייד


קונסטלציית אוריון היא כנראה אחת מהקונסטלציות הכי מפורסמות בעולם. מדוע? מכיוון שמיקומה על קו המשווה השמיימי חושף אותה לעיני שתי חלקי כדור הארץ – הצפוני והדרומי. ואכן אנו מוצאים התייחסויות ומיתולוגיות עתיקות רבות באשר לאוריון הצייד, ונביא כאן כמה מהן.

קונסטלציית אוריון מתחילה לזרוח בצד מזרח בשעה 21:10, והיא תיראה בשלמותה בשעה 23:15 לערך.


אוריון במיתולוגיות העולמיות:

הקונסטלציה של אוריון מופיעה בשמי הלילה בתור דמות אדם שמחזיק מגן ביד שמאל וחרב שלופה ביד ימין, ולו חגורה הבנויה משלוש כוכבים אשר ניתן למתוח ביניהם קו ישר, ומתחתה ישנם עוד שלושה כוכבים בקו ישר אשר מסמלים את נדן הסכין שעל החגורה, שקרוי גם "חץ הצפון" בגלל שהוא מצביע, באופן לא כ"כ מדויק, לכיוון צפון.


מהמיתולוגיה היוונית:

אוריון הצייד מתרברב שהוא הצייד הגדול ביותר ביקום, ומעורר את זעמה של הרה אשתו של זאוס, אשר שולחת את העקרב שעוקץ וממית את אוריון הצייד. זאוס מרחם על אוריון ושם אותו בשמיים, אך מכיוון שהיה חשש שהוא ועקרב יריבו שוב פעם האלים קובעים את מיקומם באופן כזה שהם לעולם לא ייפגשו. ואכן באמת כשהעקרב שוקע בסוף הקיץ, אוריון זורח בתחילת החורף וכן להיפך.


מהמיתולוגיה המצרית:

אוריון הוא "אוסיריס" – אל המוות המצרי. הוא נראה בעיני המצרים כנוהג בסירה גדולה הנושאת את נשמות המתים. אחד מהפתחים במירמידה הגדולה במצרים מכוון לקבוצת "אוריון" ויש שטוענים ששלושת הפירמידות נבנו בהתאם לשלושת הכוכבים שבחגורת אוריון.


במיתולוגיה הבבלית:

מזוהה אוריון בתור גילגמש המלך, כשהוא מחזיק קשת בידו האחת וגרזן בידו השנייה, וחרב תלויה על חגורתו.


מהיהדות:

אוריון מוזכר בספר איוב: "עֹשה-עש כסיל וכִימָה וחדרי תֵמַן" (איוב, ט', ט') כאשר "כסיל" מיוחס לאוריון, ושם זה ניתן לו בגלל ראשו הקטן, הכוכב הזוגי "מייסה", הנראה בקבוצה. ישנה סברה שחודש כסלו שזמנו בחורף, נלקח מהשם "כסלא", "כסיל", על שם אוריון הנראה בה.


 

קצת על מבנה הקבוצה:


בכתף השמאלית של אוריון ניתן למצוא את הכוכב "ביטלג'וז" - על ענק אדום, שהוא הכוכב השני הבהיר ביותר בקבוצה. מקור שמו בערבית "באט אל-ג'אוזה" = בית השחי של הענק. למתבונן מכדור הארץ ביטלג'וז נראה כנקודה אדומה ובוהקת, ומרחקו מכדור הארץ הוא כ-650 שנות אור. המסה שלו גדולה פי 20 מזו של השמש שלנו, והקוטר שלו גדול ממנה פי 1400, ועצמת ההארה הנראית שלו גבוהה פי 7,500.

במילים יותר פשוטות - אפשר להכניס לתוך ביטלג'וז מאות מיליוני פעמים את השמש שלנו (!!!)

המדע אומד את גילו של ביטלג'וז בכ-10 מיליון שנים, והוא נחשב "צעיר" יחסית לעומת כוכבים אחרים שחיים מיליארדי שנים (גילה של השמש שלנו נאמד בכ-4.5 מיליארד שנים שנחשבת לכוכב יציב מאוד). אך למרות גילו הצעיר ביטלג'וז הוא כוכב שנמצא בסוף ימיו, ועתיד להתפוצץ בעוד כמה אלפי שנים בתהליך שנקרא "סופרנובה".


מדוע הוא עתיד להתפוצץ?

על רגל אחת – בשל גודלו העצום הוא מכלה מהר יותר את מלאי המימן שברשותו עד שבשלב ההיתוך הגרעיני הסופי הוא מגיע להיתוך היסוד היציב ביותר שקיים בו – הברזל. כשזה קורה, האנרגיה שעד כה הופנתה להדוף את כבידת הכוכב – מופנית לפירוק הברזל בחזרה להליום. דבר שגורם לכוכב לקרוס לתוך עצמו וליצור גל הלם עצום שמתפרץ החוצה ב"סופרנובה".

אך אל דאגה, המרחק שלנו מביטלג'וז מספיק גדול כדי שהאטמוספרה שלנו תגן עלינו מקרינת הפיצוץ, והוא ייראה בשמיים שלנו כמו ירח מלא בוהק מאוד, גם ביום. למעשה – יכול מאוד להיות שהוא כבר התפוצץ אך ייקח לאור של הפיצוץ הרבה מאוד זמן עד שהוא יגיע אלינו ונוכל לדעת או לחזות בו.


בכתף הימנית ניתן למצוא את הכוכב "בלאטריקס" שהוא ענק כחול המאיר בעוצמת הארה של פי 1,000 מהשמש שלנו.

 

ריג'ל הוא הכוכב הבהיר ביותר בקבוצת אוריון, ובשמי הלילה בכלל, והוא הרגל הימנית של הצייד. ריג'ל בערבית = רגל. הוא כוכב זוגי, ריג'ל A ו-ריג'ל B. צבעו הכחול נובע מחומו הלוהט, אפילו יותר מזה של ביטלג'וז, כיוון שהוא "צעיר" יותר והוא מכיל עדיין המון משאבים לבעירה בתהליך ההיתוך הגרעיני בו.

ריג'ל A - מרוחק מאיתנו כ-860 שנות אור, והוא נחשב "ענק כחול". גילו מוערך בכ-5 מיליון שנה.

 

בימים אלה מתרחש מטר המטאורים "האוריונידים", שקיבל את שמו על שם המטר שנקודת ה"רדיאנט" שלו יוצאת מקבוצת "אוריון". תקופת המטר הינה מה-2.10 ועד ל-7.11, כאשר השיא התרחש אתמול וניתן היה לראות כ-20 נפילות בשעה. למי שמעוניין לצפות - מומלץ מאוד לנסוע למקום חשוך בעל זיהום אור נמוך לחוויה מיטבית!

 

חושבים שהשמש שלנו גדולה?? כדאי לכם מאוד לצפות בסרטון המדהים הזה שמשווה את גודלו של "ביטלג'וז" העל ענק אדום לשמש שלנו! הנאה מובטחת! מומלץ לצפות באיכות HD.


עד כאן חלק א' של המאמר.

למה אוריון הצייד רודף אחר הפליאדות ומה הקשר שלהן ליצרנית הרכב סובארו? ומה הקשר של כל זה למבול שעליו אנחנו עומדים לקרוא השבת בפרשת נוח??? כל זאת ועוד בחלק השני של המאמר שיפורסם בתחילת שבוע הבא - אז הישארו מעודכנים!



47 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page